September 19, 2021

Deputat PSD, Carmen Holban: “9 Mai, o zi cu triplă semnificație pentru întreaga națiune română modernă!”

Suntem din nou în faţa zilei de 9 mai. O zi cu o triplă semnificaţie pentru întreaga naţiune română modernă.

Pe 9 mai 1877, românii şi-au proclamat independenţa statală, la căpatul unui efort făcut de toată suflarea de a scăpa de sub suzeranitatea otomană. Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a citit declaraţia de independenţă, iar guvernul român a hotărât încetarea plății tributului către puterea otomană, suma fiind direcționată către bugetul apărării. Opinia publică internațională a fost favorabilă luptei poporului român. Independenţa, însă, nu ne-am cucerit-o în cancelariile altor state, ci pe front, cu jertfa de sânge a celor care şi-au lăsat familiile şi ogoarele pentru a da un viitor independent unei naţiuni care merita acest lucru.

Tot pe 9 mai, dar în 1945, aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt pustiitoarei conflagrații care a zguduit bătrânul continent European. Pe 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin se semna actul de capitulare necondiţionată a Germaniei. Al Doilea Război Mondial a ucis, direct şi indirect, aproximativ 3% din populatia lumii la acea dată. Pe lângă cei peste 70 de milioane de morţi, sute de mii de personae au fost rănite sau au rămas cu infirmităţi. Pierderile României sunt estimate de istorici la 800.000 de persoane, militari şi civili.

Cinci ani mai târziu, pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarearivalităţilor seculare dintre cele două state, Uniunea Europeană alegând acesta data pentru ziua sa aniversară. Uniunea Europeană este uniune economică și politică fondată de 6 state, în 1958, astăzi numărând 28, printre care şi România.

Dragi colegi,

Mostenirea istorică a acestor trei date de 9 mai, reprezintă un fir roşu în conştiinţa acestui popor român. Consider că datoria noastră este să vorbim public despre aceste momente istorice.

Ce îmi doresc, ca român, astăzi, 9 mai?

Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor suveran şi independent şi să nutrim, mai puternic, sentimentele naţionale care au însufleţit 9 mai 1877!

Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor puternic, hotărât şi viteaz, aşa cum am demonstrat în războaie, nu în rol de cotropitori, ci de eliberatori, deşi istoria nu ne-a dat, adesea, ceea ce meritam!

Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor român în context European şi că trebuie să avem aceleaşi obligaţii, dar, mai ales, aceleaşi drepturi că toţi cetăţenii statelor membre!

Dragi colegi,

Vreau să subliniez, astăzi, 9 mai, faptul că eforturile Guvernului PSD – ALDE se îndreaptă spre a face din România un stat european din toate punctele de vedere, de la infrastructură, la justiţie, de la sănătate, la educaţie. Avem nevoie de Europa, tot la fel cum Europa are nevoie de noi! Independenţa câştigată în 1877 nu s-a pierdut ca urmare a aderării la structurile comunitare, ci dimpotrivă, aderarea trebuie să fie un garant al acestei independenţe.

Din păcate, asistăm, tot mai des, la episoade ruşinoase pentru România, atacată şi jignită chiar de către unii din cei pe care i-a trimis să o reprezinte în Europa şi care se chinuie să transmită europenilor o imagine falsă, distorsionată, despre noi. Ca român, vreau ca aceste atacuri să înceteze, vreau ca românii să nu mai fie umiliţi chiar de ai lor, doar de dragul de a fi numiţi – Opoziţie.

Din păcate, asistăm la transformarea imaginii României într-o imagine a terorii şi a nedreptăţii făcute chiar de către cei care ar trebui să apere dreptatea şi drepturile românilor. O Românie cu înţelegeri ilegale între diferite servicii şi instituţii, împotriva intereselor personale ale individului. Ca român vreau o justiţie independentă, care să-i facă pe români să se simtă liberi şi demni, precum cetăţenii celorlalte state membre, a căror libertate şi demnitate este inviolabilă.

Îmi exprim aceste dorinţe, în această zi de triplă semnificaţie. Anii 1877, 1945, 1950 s-au succedat firesc, unii după alţii. Am trecut de la suzeranitare la independenţă, de la izolare, la integrare! Suntem obligaţi, ca români, să păstrăm în suflete toate semnificaţiile acestor date, pentru a avea conştiinţa istoriei trecute, iar pe solida ei bază să putem proiecta un viitor drept şi demn pentru fiecare român.

Data: Deputat,

09.05.2018 Holban Georgeta Carmen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*