August 4, 2021

Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) cere intervenția președintelui Comisiei Europene în apărarea românilor discriminați în Austria

Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D) i-a cerut președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să intervină în condițiile în care mai mulţi lucrători străini din Austria, printre care și români, se vor confrunta cu tăieri de ajutoare sociale în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii lor în Austria.
„Românii aflați în Austria se confruntă cu o situație fără precedent. Guvernul austriac de dreapta promovează un act normativ potrivit căruia se vor diminua drastic alocațiile pentru copiii familiilor de alte naționalități care lucrează în Austria. În această situație sunt aproximativ 15.000 de familii de români, pentru care aceasta măsură discriminatorie se va aplica. În acest sens am facut apel către președintele Parlamentului European, Antonio Tajani precum și către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să intervină în acest caz în care cetățenii români sunt discriminați. Am arătat că, potrivit proiectului de lege, familiile din estul Europei vor primi alocații mai mici, iar cele din vestul Europei alocații mai mari, ceea ce reprezintă o mare nedreptate. Cu atât mai mult cu cât, rezidenții români din Austria plătesc aceleași taxe ca cetățenii austrieci”, a transmis eurodeputatul român Răzvan Popa, într-un comunicat remis Calea Europeană.
Europarlamentarul i-a adresat o scrisoare și cancelarului Austriei, Sebastian Kurz prin îi solicită retragerea proiectului de lege.

„Fac astfel apel la parlamentarii austrieci să respingă o lege discriminatorie care contravine principiilor Uniunii Europene. Susțin cu toată puterea demersul inițiat de comunitatea românilor din Austria care solicită împiedicarea acestei discriminări”, susține Popa.

Citiți și scrisoarea transmisă de europarlamentarul român către cancelarul austriac Sebastian Kurz

Comisia Europeană a transmis la începutul lunii mai că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci. Austria va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii chiar înaintea României, în ultima jumătate a anului 2018.

Mulţi lucrători străini din Austria se vor confrunta cu tăieri de ajutoare sociale în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii lor în Austria, potrivit unui proiect de lege al guvernului austriac de dreapta. Dacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, ajutoarele sociale vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, în timp ce aceia din ţări cu costuri de trai mai mari vor beneficia de ajutoare mai mari. Politica guvernului de la Viena îi va afecta în special pe lucrătorii proveniţi din ţările est-europene membre ale UE, inclusiv România. De exemplu, cetățenii ungurii care primesc acum 172 de euro pentru un copil vor primi în viitor 94 de euro. În 2016, Austria a alocat 273 milioane de euro ca ajutoare pentru circa 130.000 de copii din ţările UE şi Elveţia, sumă reprezentând aproximativ 7 % din plăţile totale din Austria destinate ajutoarelor pentru copii.

SURSA: CALEAEUROPEANA.RO

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*