August 4, 2021

Deputatul PSD, Oana Vlăducă, Declarație Politică: “4 iunie-Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii!”

De prea multe ori, printre evenimentele cotidiene consemnate de cronici, îşi fac loc ştiri legate de agresiuni cărora le cad victime copiii. Lipsiţi de apărare în faţa unei lumi dezlănţuite, traumatizaţi psihic, înfometaţi şi răniţi fizic, copiii care trăiesc zile şi nopţi în şir coşmarul conflictelor armate aşteaptă ca „oamenii mari” să facă ceva şi să-i protejeze în faţa violenţelor de tot felul, înainte de a fi prea târziu. Doar că uneori, din păcate, pentru mulţi copii aflaţi în zone nevralgice ale lumii, timpul nu mai are răbdare. Iar noi nu avem voie să uităm că niciun efort nu e prea mic pentru a salva viaţa unui copil şi pentru a-i feri de pericole. Este o realitate crudă faptul că, în situaţii de conflict armat, copiii sunt cei mai vulnerabili membrii au societăţii şi au nevoie de protecţie în orice moment, cifrele arătând că aproximativ 250 de milioane de copii trăiesc în zone afectate de conflict. Din păcate, sunt încă zone în lume unde copiii sunt recrutaţi și folosiţi, sunt răpiţi, abuzaţi sau sunt ucişi. Deşi această situaţie este mult peste puterea noastră de acceptare, totuşi, în lume se întâmplă astfel de atrocităţi, în spatele unor statistici seci stând copii traumatizaţi sau vieţi curmate cu cruzime la vârste fragede.

În data de 4 iunie, marcăm Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, un semnal de alarmă prin care ni se atrage tuturor atenţia asupra pericolelor la care sunt supuşi copiii în multe zone ale lumii. Această iniţiativă a Organizaţiei Naţiunilor Unite ne atrage tuturor atenţia asupra impactului devastator al conflictelor armate asupra copiilor, care devin victime ale abuzurilor fizice şi emoţionale. Această zi, prin semnificaţiile sale profunde, ne împiedică să uităm rolul pe care îl avem în protejarea copiilor în faţa agresiunilor de orice fel, prin măsuri ferme şi acţiuni coerente şi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. Avem datoria de a ne asigura că regulile războiului care interzic strămutarea ilegală a civililor, atacurile îndreptate asupra şcolilor sau a spitalelor, folosirea, recrutarea şi deţinerea ilegală a copiilor şi refuzul de a acorda asistenţa umanitară sunt respectate şi că cei care le încalcă vor răspunde pentru actele lor.

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii a fost stabilită într-o sesiune specială de urgenţă, organizată în problema Palestinei, la 19 august 1982. “Şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, membrii Adunării Generale ONU, au stabilit ca, în fiecare an, la 4 iunie, să fie marcată această zi, ca un îndemn continuu să veghem ca drepturile copiilor să fie respectate. Totodată, avem responsabilitatea de a susţine eforturile necesare pentru reabilitarea copiilor care sunt victime ale abuzurilor.

În anul 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluţia 51/77 privitoare la drepturile copilului, document care a reprezentat un pas important în eforturile făcute pentru îmbunătăţirea protecţiei copiilor din zonele asediate. În urma care a reliefat efectele conflictelor armate asupra copiilor, realizat de Graça Machel, Rezoluţia 51/77 a marcat lansarea unei noi înţelegeri între statele membre ONU şi a subliniat necesitatea unui efort conjugat al comunităţii internaţionale, în abordarea problematicii legate de vulnerabilităţile copiilor şi lipsirea acestora de drepturi elementare.

Nu putem uita că mulţi copii de vârste mici suferă de malnutriţie cronică şi o treime din copiii de vârstă şcolară nu frecventează o instituţie de învăţământ, mulţi alţi copii trăiesc drama despărţirii de familiile lor, sunt exploataţi sau se îmbolnăvesc în taberele de refugiaţi suprapopulate.

Această zi relansează un mesaj categoric de stopare a oricărui tip de violenţă asupra copiilor, abuzurile sau exploatările de orice fel trebuind condamnate cu fermitate.

Copiii încă aşteaptă ca oamenii mari să îi ajute!
Vă mulțumesc

Deputat PSD de Dâmbovița

Oana – Silvia VLĂDUCĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*