August 4, 2021

Află Regulamentul Festivalului – Concurs Național Ileana Sărăroiu, Ediția a 6-a, la Târgoviște

Pe 25 septembrie 1936 s-a născut Ileana Sărăroiu, cea care avea să rămână alături de Maria Lătăreţu, Maria Tănase şi Ioana Radu în galeria selectă a marilor interprete de muzică populară românească.

A copilărit în localitatea Valea Voievozilor, într-o familie săracă, iar la vârsta de 11 ani, urca pe scena căminului cultural din satul natal, urmând ca apoi să cânte şi la Casa Culturală din Târgovişte.

După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Târgovişte, Ileana Sărăroiu a plecat la Bucureşti, unde a cunoscut succesul cântând în diverse ansambluri, devenind apoi cunoscută în toată ţara.

Dăruirea totală, personalitatea uluitoare şi tehnica vocală de excepţie, i-au permis artistei să abordeze genuri muzicale diverse: romanţe, cântece populare, cântece de petrecere şi muzică uşoară.

Pentru a aduce omagiul binemeritat vieţii şi carierei celei care a fost Ileana Sărăroiu, Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa duce mai departe tradiţia organizării festivalului care poartă numele interpretei şi care a ajuns anul acesta la a VI-a ediţie.

Perioada şi locul de desfăşurare:

Ediţia a VI-a a Festivalului – concurs naţional „Ileana Sărăroiu” se va desfăşura în perioada 17 – 18 noiembrie 2018, la Casa Tineretului din Târgovişte (Clubul Studenţilor).
Scopul Festivalului:

Festivalul – concurs naţional „Ileana Sărăroiu”, ediţia a VI-a, îşi propune ca şi anul acesta să descopere tinere talente iubitoare de folclor şi dornice de a se afirma în peisajul muzicii populare româneşti.
Înscrierea în concurs şi condiţii de participare:

Concursul cuprinde secţiunea solişti vocali, la care se pot înscrie interpreţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani.

Concurenţii vor completa fişele de participare anexate şi le vor trimite alături de partitură (linia melodică – melodia în întregime şi cifrajul armonic în tonalitatea în care se cântă), până la data de 20 septembrie 2018, pe adresa: Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Târgovişte, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 15, telefon – fax: 0245613112, e-mail: office@cjcd.ro.
Taxa de înscriere este în sumă de 50 lei, nerambursabilă şi poate fi achitată la sediul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa sau în contul RO 30 TREZ27121G365000XXXX, până cel târziu în data desfășurării preselecției.
Câştigătorii trofeului ediţiilor anterioare nu se mai pot înscrie la competiţie.
Preselecţia

Preselecţia festivalului se va desfăşura pe data de 29 septembrie 2018, între orele 10:00 – 14:00, la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, cu sediul în Târgovişte, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 15, telefon: 0245613112.
Cazarea, masa şi contravaloarea transportului pe timpul preselecţiei sunt suportate de către concurenţi.
În urma prestaţiei artistice de la preselecţie vor fi calificaţi pentru faza finală un număr de 16 concurenţi.
Repertoriul

Fiecare participant va prezenta în concurs două melodii: o doină sau o baladă (fără acompaniament, reprezentativă pentru zona din care provine) şi un cântec cu acompaniament orchestral, cu acelaşi specific etnofolcloric (piese culese ori repertoriu personal) sau o piesă din repertoriul Ilenei Sărăroiu.
Desfăşurarea festivalului-concurs

Concursul se va desfăşura în ziua de sâmbătă, 17 noiembrie 2018, iar duminică, 18 noiembrie 2018, va avea loc concertul de gală al laureaţilor.
Ordinea intrării în concurs va fi stabilită de către organizatori, ţinându-se cont de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.
În timpul reprezentaţiei artistice, concurenţii vor purta costumul autentic al zonei pe care o reprezintă.
Concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs, prezenţa la repetiţiile preliminare fiind obligatorie. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea automată a concurentului.
Juriul festivalului -concurs

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi ale muzicii populare româneşti, din specialişti de prestigiu ai instituţiilor de profil din ţară.
Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular al interpretului.
Premiile concursului

Concurenţilor li se vor acorda diplome de participare şi alte însemne ale festivalului-concurs.
Juriul concursului va lua în calcul posibilitatea acordării următoarelor premii:
Trofeul festivalului

Premiul I

Premiul al II-lea

Premiul al III-lea

Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa

Juriul va acorda, de asemenea, 2 menţiuni.

Hotărârea juriului este irevocabilă.

Organizatorii vor asigura cazarea şi masa participanţilor în zilele de 17 şi 18 noiembrie 2018.

Transportul va fi suportat de concurenţi.

Însoţitorii nu beneficiază de masă şi cazare, costurile fiind suportate de fiecare în parte. Aceştia vor fi îndrumaţi către locaţii convenabile.

foto WOWBiz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*