July 31, 2021

Eroii nu se uită niciodată! Cultul Eroilor Dâmbovița, vizită la Mausoleul de la Mărășești

Un grup de dâmbovițeni, însoțiți de ing. Posta Nicolae, Vicepreședinte al Cultul Eroilor Dambovita, a vizitat în data de 12 iulie 2018 Mausoleul de la Mărășești ducând steagul filialei dâmbovițene într-un loc simbolic al istoriei naționale.
Mausoleul de la Mărășești – Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Națională se află pe drumul național ce leagă orașul Focșani de Adjud, pe locul în care, în vara anului 1917, s-a desfășurat glorioasa bătălie de la Mărășești. Pe câmpiile de luptă de la Mărășești armata română a ținut piept atacurilor armatei inamice, care voia să străpungă poarta Moldovei prin această zonă. Răspunsul a venit cu o forță de nezdruncinat: “Pe aici nu se trece!“. Între 21 iulie – 21 august 1917 la Mărășești și în împrejurimi armata română a obținut o strălucitoare și răsunătoare victorie.
La data de 8 octombrie 1919 s-a fixat locul unde urma să se înalțe Biserica Neamului, pământul pe care avea să se ridice Mausoleul fiind donat în anul 1921 de către Georges Ulise Negropontes. Monumentul, printre cele mai importante de acest fel din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel si Constantin Pomponiu-câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur – între anii 1923-1938 și a fost inaugurat în mod oficial la data de 18 septembrie 1938.
Piatra de temelie s-a pus în data de 6 august 1923. La data de 28 septembrie 1924 s-au inaugurat criptele în prezenta Reginei Maria și a unor personalități ale timpului. Edificiul are 154 de cripte și gropi comune, în care sunt îngropați peste 5.000 de soldați și ofițeri români căzuți în Marele Război. În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în criptele mausoleului, iar în august s-au depus osemintele Generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Române în timpul luptelor de la Mărășești. Dupa 12 ani de la inaugurarea criptelor, în anul 1936, s-au reluat lucrările de zidire la “Cupola Gloriei” ale cărei basoreliefuri au fost sculptate de către Cornel Medrea și Ion Jalea , acestea redând diferite episoade din timpul crâncenelor bătălii de la Mărășești. Pictura interioara a fost executată de către Eduard Saulescu.
La data de 18 septembrie 1938, în prezența Regelui Carol al II-lea, s-a desfășurat ceremonia inaugurării Mausoleului. Monumentul adăpostește în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune dispuse pe 18 culoare un număr de 5.073 de ostași și ofițeri.
În centrul mausoleului este dispus sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua României și Ordinul Sfântul Gheorghe și Sfânta Ana al Țarului Rusiei, a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare și a primit o sabie de samurai având gravate cuvintele “Pe aici nu se trece!”.

Pe “Culoarul Cavalerilor“, alături de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se află și mormântul Măriucăi Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a ajutat armata română, transmițând din nucul aflat în spatele casei date despre înaintarea nemților, până în momentul în care a fost doborâtă de glonțul unui lunetist neamț.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*