August 4, 2021

Poliția, recomandări pentru o vacanță în siguranță

Sezonul estival nu s-a încheiat. Pentru ca distracția să se îmbine cu siguranța, la plajă, în plimbare sau la evenimente publice, polițiștii vă recomandă să adoptați un comportament responsabil, să evitați conflictele și să aveți grijă de copiii care vă însoțesc.
La plajă:
Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră și nu le lăsați în grija unor persoane cunoscute întâmplător.
Pentru supraveghere, păstraţi mereu în raza vizuală, obiectele personale!
Fiți în permanență atenți la copiii care vă însoțesc și nu-i lăsați nesupravegheați!
Evitați expunerea îndelungată la soare! Folosiți produse cosmetice cu factori de protecție și hidratați-vă corespunzător!
Țineți cont de steagul arborat de salvamari și respectați indicațiile și semnalele acestora. Dacă observați o persoană în pericol de înec, anunțați de îndată salvamarii – intervenția lor, calificată și la timp, poate salva o viață!
Nu cumpărați alimente, băuturi sau alte bunuri, de la comerciați neautorizați.
La evenimente publice:
Când participaţi la festivaluri şi înnoptaţi în cort, alegeţi să campaţi în stații de campare special amenajate! Dacă vă îndepărtaţi de locul în care aţi poposit, nu lăsaţi bunuri de valoare în interior!

Dacă vă deplasaţi cu maşina în zone în care se organizează manifestări publice, respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri, lăsaţi vehiculele în parcări sau, pe timpul nopţii, în zone iluminate. Nu păstraţi în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!
Înainte de a porni la drum, verificaţi starea tehnică a autoturismului, stabiliţi cu exactitate traseul pe care urmează să-l parcurgeți şi asiguraţi-vă că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră.
Nu plecați dacă vă simțiți obosiți sau dacă ați consumat băuturi alcoolice.
Folosiți centura de siguranță și când e cazul, scaunul pentru copii! Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor.
Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
Învăţaţi-i pe cei mici cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa.
Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele cunoscute întâmplător! Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant.
Nu răspundeţi la provocări cu violenţă şi încercaţi să evitaţi conflictele! Nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera.
Nu participaţi la jocurile de noroc clandestine, organizate de persoane care profită de naivitatea celor tentaţi de câştiguri facile.
Plimbare la munte:
Căutați o zonă cât de cât mai circulată unde să vă parcați autoturismul (în apropierea unei cabane mai mari, eventual cu pază sau camere de supraveghere).
Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri ce pot tenta răufăcătorii.
Nu lăsați alimente în autoturism! În acest caz autoturismul poate fi vizitat de urs!
Aveți grijă cu cine vă împrieteniți pe munte! Nu toată lumea este de bună credință!
Țineți portofelul cu bani și actele într-un buzunar interior al hainei și nu aveți încredere în oamenii pe care abia i-ați cunoscut. Fiți precauți!
Atunci când sunteţi martorii unor fapte antisociale sau aţi fost victima unei infracțiuni, nu ezitaţi să vă adresaţi celui mai apropiat echipaj de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*