September 23, 2021

Deputatul PSD, Claudia Gilia: “Românii vor plăti mai puțin pentru întreținerea pe timp de iarnă!”

După reducerea taxei pe valoarea adăugată la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, Legislativul a adoptat recent o altă lege menită să uşureze traiul de zi cu zi al românilor. Astfel, în urma votării proiectului de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, adoptat de Camera Deputaţilor ca for decizional, taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe energia termică destinată populaţiei, respectiv apa caldă şi căldura livrată în sistemul centralizat, va fi redusă, începând cu 1 ianuarie 2019, de la 19% la 5%.
Actul normativ mai prevede acordarea posibilităţii ca serviciile publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat să poată fi efectuate, în totalitate sau parţial, şi de către operatori privaţi, prin concesionare sau parteneriat public-privat. De asemenea, prin această lege vor fi simplificate debranşările de blocuri şi deconectările de apartamente de la sistemele centralizate de termoficare, fiind eliminată obligaţia de a se obţine în acest sens acordul vecinilor de apartament, aşa cum se stipula până acum.
Astfel, noua lege îşi propune reducerea considerabilă a numărului debranşărilor, mai ales având în vedere siguranţa sistemului centralizat de termoficare este, atât ca preţ, cât şi în ceea ce priveşte inexistenţa riscurilor de explozie.
Diminuarea taxei pe valoarea adăugată pentru energia termică destinată populaţiei, respectiv apa caldă şi căldura livrată în sistemul centralizat, va reduce considerabil costurile populaţiei cu întreţinerea locuinţelor. Acestea vor fi aduse la un nivel suportabil inclusiv pentru familiile cu probleme materiale sau sociale, precum şi pentru persoanele vârstnice, care aveau până acum dificultăţi în a-şi achita agentul termic pe perioada rece.
Legea va duce la reducerea costurilor legate de întreţinerea locuinţelor, capitol la care românii au cheltuieli mult mai mari decât cetăţenii celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Conform informaţii furnizate de EUROSTAT, în România se depăşeşte cu mult pragul de 40%, considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie, în ceea ce priveşte cheltuielile curente.

Deputat Claudia Gilia – Vicepreședinte PSD Dâmbovița și Președinte OFSD Dâmbovița

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*