July 20, 2019

Liderul PRO România, fostul Vicepremier și Ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, vizită de lucru în Dâmbovița

La invitația liderilor PRO România Dâmbovița, fostul vicepremier și ex – Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Daniel Constantin – prim vicepreședintele PRO România, a efectuat o vizită de lucru în Dâmbovița, unde a avut întâlniri cu legumicultorii din zona Titu și Băleni, dar și cu pomicultorii din zona Valea Dâmboviței, la Voinești.

L-am invitat pe fostul Ministru al Agriculturii, domnul Daniel Constantin, în Dâmbovița, vor mai veni în vizită la noi și alți foști miniștri din Cabinetul Ponta, pentru că noi vrem să ascultăm oamenii, pe diverse domenii de activitate, să vedem ce probleme au și să găsim soluții de rezolvare“, a precizat Georgică Dumitru – președinte coordonator PRO România Dâmbovița.

I-am stimulat încă o dată pe cei de aici și le-am promis că o să vin peste 2 luni să discutăm și mai aplicat. Doamna deputat Oana Vlăducă o să facă un rezumat al Legii Cooperativelor și un rezumat al posibilităților de finanțare, o să înmâneze aceste documente către fermierii de la Lungulețu și Băleni și sper că, peste 2 luni, să se facă ceva pași. M-aș fi bucurat ca legea să fie operațională imediat ce a fost adoptată, dar, din păcate, nu mai eram eu ministru atunci, în anul 2016, iar în 2017 nu a fost interes. În anul 2018 s-a modificat legea, dar imediat după, mi-am dat seama că a fost deturnată și vă dau un exemplu foarte clar. Legea Cooperativelor venea cu aceste facilități, iar ele erau completate cu Programul Național de Dezvoltare Rurală (nr – PNDR), care spune că cei care aplică să obțină fonduri, în speță, depozite pentru etichetare, sortare, dar și păstrarea produselor respective, pot obține 90% sprijin nerambursabil. Am constatat și aștept cu nerăbdare să se publice Raportul de Selecție pe ultima Măsură 4.1, de unde înțeleg că s-au făcut o grămadă de cooperative, așa … peste noapte, după ce legea a devenit operațională, undeva … în sudul României și că majoritatea celor eligibili sunt din zona respectivă, 80% din cooperative. Nu acesta era sensul! Eu am făcut atunci un pachet legislativ în care am spus că acordăm facilități fiscale 5 ani ca să se asocieze, să comercializeze în comun, le dăm 90% nerambursabili din PNDR, ca să facă acele depozite și să avem 12 luni producție, nu doar câteva luni“, a declarat Daniel Constantin – ex vicepremier și ex – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prim vicepreședinte PRO România.

Domnul Ministru Daniel Constantin este un prieten al județului Dâmbovița, am avut 3 întâlniri foarte bune cu locuitorii, avem și adresabilitate, oamenii vin către noi, ridică diverse probleme, iar noi încercam să le și rezolvăm“, a mărturisit deputatul PRO România de Dâmbovița, Oana Vlăducă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*