July 20, 2019

Alegeri legislative în Finlanda, țară care va prelua la 1 iulie președinția Consiliului UE. Social-democrații câștigă alegerile

Social-democrații au câștigat duminică alegerile parlamentare din Finlanda – stat care la 1 iulie va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – la 20 de ani după ultima sa victorie, cu un ușor avans în fața partidului anti-imigrație și eurosceptic, Adevărații Finlandezi, informează Politico Europe.

Victoria este una extrem de strânsă. Social-democrații au reușit să își asigure 17.7% din voturile electoratului, obținând 40 de mandate din totalul de 200 ale Parlamentului de la Helsinki, în vreme ce partidul de extremă-dreapta s-a clasat pe locul al doilea, cu 17.5% din voturile exprimate, trecând de la 17 mandate la 39.

Astfel, între cele două partide s-a înregistrat o diferențe de doar 0.2 puncte procentuale la finalul unei seri electorale pline de suspans.

Formaţiunea Centru a premierului în exerciţiu Juha Sipilä a ieşit pe locul al patrulea, pierzând 18 mandate, asigurându-și 31 de locuri, cu un scor de 13.8%. Partidul Coaliției Naționale, care face parte din coaliția de guvernare, a obținut un scord de 17%, ceea ce le va asigura 38 de locuri în Legislativul finlandez, informează Deutsche Welle.

Alianța de stânga și-a securizat 16 locuri în Parlamentul de la Helsinki, Partidul Popular Suedez 9 locuri, creștin-democrații 5 locuri si două locuri revin unor candidați independenți.

Social-democraţii semnează revenirea lor în prim-planul scenei politice, la patru ani după eşecul la legislativele din 2015 unde partidul s-a clasat pe locul al patrulea, potrivit Agerpres.

”Pentru prima dată din 1999, social-democraţii sunt partidului prim-ministrului”, le-a declarat Antti Rinne simpatizanţilor. Partidul s-a clasat ultima oară pe primul loc în alegerile legislative în 1999, când Paavo Lipponen a condus ulterior o coaliţie de stânga-dreapta până în 2003.

sursa caleeuropeana.ro

foto twiter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*