November 19, 2019

Poliția Dâmbovița! Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință

Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe.

Astfel, prin activitățile din această zi, la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

În România, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Pentru mai multe informații, accesați: www.prevenireacriminalitatii.ro, www.eucpn.org –  @eucpn –  EUCPN –  EU.

La nivelul județului Dâmbovița, structura de prevenire a criminalității și partenerii săi au organizat o sesiune de informare a peste 40 de cetățeni prezenți la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Omenia din Târgoviște, pe linia prevenirii și combaterii furturilor din locuințe.

Polițiștii au subliniat necesitatea adoptării unui comportament responsabil și implicit a unor măsuri de precauție.

La activitate a participat și o persoană care execută o pedeapsă privativă de libertate în custodia Penitenciarului Găești. Aceasta le-a relatat beneficiarilor modul de operare folosit adesea pentru a sustrage bunuri din locuințe, modalitatea prin care reușea să obțină informații despre proprietarul casei sau despre valorile sau bunurile deținute, precum și despre valorificarea celor furate.

De asemenea, polițiștii le-au adresat o serie de recomandări pentru reducerea gradului de victimizare prin înșelăciuni prin metoda “Accidentul”.

Activitatea s-a încheiat cu prezentarea de către un lucrător de la Serviciul Județean Anticorupție Dâmbovița a unor prevederi legale privind infracțiunile de corupție.

Totodată, polițiștii de prevenire, sprijiniți de efective de la Poliția Municipiului Târgoviște, au stat de vorbă cu cetățenii din zona centrală a orașului și le-au oferit recomandări și materiale preventive pentru combaterea furturilor din locuințe.

INFORMAȚII DE BACKGROUND:

În Dâmbovița, în primele 5 luni ale acestui an, au fost sesizate 169 de infracțiuni de furt din locuințe, cele mai multe, 99,  fiind în mediul rural.

În ceea ce privește modul de operare, 56 din numărul total al furturilor din locuințe s-au comis prin pătrunderea prin efracție, din care 29 au fost în mediul urban. Alte 6 infracțiuni s-au comis prin folosirea fără drept a unei chei adevărate sau a uneia mincinoase.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*