August 10, 2020

Poliția rutieră le reamintește conducătorilor auto: Echipați-vă corespunzător autoturismele!

Poliția rutieră le reamintește conducătorilor auto:
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Echipați-vă corespunzător autoturismele! De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie dotate și cu dispozitive antiderapante.

Totodată, polițiștii vă recomandă ca, înainte de a pleca la drum, să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo existente pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți și să vă asigurați de buna funcționare a autoturismului.

Rulați cu viteză redusă, adaptată la condițiile concrete din trafic.

Respectați-vă partenerii de drum! Acordați-le prioritate de trecere atunci când au acest drept!

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri, staționări sau parcări neregulamentare.

Asigurați-vă că sistemul de iluminare, semnalizare și climatizare funcționează corespunzător!

În permanență, mențineți curate luneta, geamurile laterale ale autovehiculului și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie întrucât puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor!

Manifestați atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni, reduceți viteza și acordați prioritate de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea părții carosabile.

Pe vreme rea, utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri.

Întotdeauna, trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în cazul în care acest lucru este necesar.

În cazul producerii unui accident de circulație soldat cu avarierea unui autovehicul sau cu alte pagube materiale ca urmare a nepăstrării unei distanțe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precede, șoferul va fi sancționat contravențional conform prevederilor O.U.G 195/2002.

În situația unui accident rutier soldat cu victime, răspunderea este penală.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*