August 10, 2020

Dl. Marcel Ioan Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a prezentat prioritățile mandatului său

În cadrul unui eveniment care a avut loc in date de 07.11.2019, în prezența Dnei. Raluca Turcan, viceprim-ministru în Guvernul României, Dl. Marcel Ioan Boloș a preluat mandatul de ministru al Fondurilor Europene.
„Dacă ne uităm la dimensiunea resurselor de stat pe care le avem la dispoziție, vom constata că atragerea fondurilor europene va reprezenta pentru mulți ani de acum înainte principala sursă de dezvoltare. Mandatul domnului Boloș are o însemnătate deosebită pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea prin investiții în România”, a declarat Dna. Raluca Turcan, viceprim-ministru.
Domnia sa a adus în discuție principalele provocări ale mandatului Dl. Boloș, dar a oferit și soluții: „Veți avea un mandat dificil, dar profesionalismul dumneavoastră mă face să fiu încrezătoare. De aceea evitarea riscului dezangajării și folosirea la capacitate maximă a fondurilor europene în exercițiul financiar următor sunt deopotrivă importante și vitale pentru dezvoltarea României. Toată lumea întreabă de unde luăm bani în condițiile în care dezastrul din bugetul național este atât de mare. Dacă la nivelul fondurilor europene merge bine, reverberațiile se vor simți și în alte domenii: educație, sănătate, dezvoltare regională, infrastructură.”
De asemenea, Dna. Turcan a pus accentul și pe redirecționarea fondurilor europene nefolosite în anumite domenii astfel încât să nu existe riscul pierderii lor: „Banii nefolosiți pot să fie redirecționați către proiecte de investiții. Pe fond, investițiile sunt principala sursă de dezvoltare. Când se fac investiții apar noi locuri de muncă, se încasează taxe și impozite la visteria statului și se creează plus valoare. Este un cerc de prosperitate pe care putem să-l obținem prin investiții.”
Ministrul Fondurilor Europene, Dl. Marcel Ioan Boloș, a detaliat riscurile din prezent privind atragerea fondurilor europene: „Există riscul de dezangajare menționat de doamna viceprim-ministru. Suma din ultima raportare este de aproximativ 600 milioane euro, din care cea mai mare parte – 300 milioane euro, este la nivelul Programului Operațional Regional. De la momentul la care am fost învestiţi membri ai Guvernului am avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor de management. Chiar în cursul zilei de ieri am fost la Ministerul Dezvoltării Regionale, unde am vrut să ne asigurăm că am luat toate măsurile care sunt necesare pentru ca acest risc de dezangajare, de pierdere a banilor să poată fi diminuat cât mai mult. Ca obiectiv de performanţă vrem să tindem spre zero pierdere de bani europeni. Sigur că acesta este un obiectiv de performanţă îndrăzneţ pentru că mai avem doar două luni până la sfârşitul acestui an calendaristic, dar ne mobilizăm cu toate forţele ca să evităm acest risc de dezangajare, care este prioritatea numărul 1 pe termen scurt, aşa cum am menţionat”.
Oficialul MFE a menționat printre prioritățile mandatului demararea negocierilor cu Comisia Europeană pentru pregătirea temeinică a viitoarelor programe operaționale: „Avem ca obiectiv prioritar pregătirea următoarei perioade de programare, și anume exercițiul financiar 2021-2027. Nu mai avem voie să repetăm greșelile din trecut. În acest context, ne-am fixat la nivelul MFE să avem Acordul de Parteneriat împreună cu arhitectura instituțională a programelor ca să le putem transmite Comisiei Europene până în trimestrul I al anului următor și să avem o primă discuție cu Comisia Europeană. Sperăm ca anul 2021 să fie cel în care să pornim cu dreptul în absorbția de fonduri europene. Desigur că pe lângă aceste documente strategice mai avem în vedere pregătirea portofoliului de proiecte mature de infrastructură pentru ca, tot începând cu anul 2021, România să aibă proiectele deja pregătite pentru a putea fi implementate si pentru a fi cu un pas înainte față de ceea ce s-a întâmplat în actuala perioadă de programare. Acestea sunt condiții de normalitate și bun simț.”
Ministrul a pus accentul și pe transparența activității autorităților de management: „Vom stabili ca la un anumit interval de timp să fie postate pe platformele de socializare și pe site rapoarte cu principalele activități ale autorităților de management în decursul unei perioade de timp. Ca să putem fi respectați, trebuie să respectăm beneficiarul și să avem o deschidere totală spre cei care au contracte de finanțare. Aceste rapoarte vor fi informațiile transmise societății civile, societate cu care vom colabora și pe care o vom consulta.”
Una dintre cele mai importante măsuri din viitoarea perioadă de programare va fi simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene: „Simplificarea procedurală este așteptată de toată lumea. Cererile de finanțare nu mai trebuie să fie la fel de stufoase pentru beneficiari și pentru cei care aplică în cadrul apelurilor de proiecte. Trebuie să spun că aceasta este prioritatea noastră, a Guvernului Orban.”

Direcția Comunicare

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*