July 9, 2020

Fiți precauți! Cumpărați în siguranță!

Cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.

 

Introduceți adresa site-ului pe care intenționați să efectuați plata și nu dați click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri vă pot direcționa către site-uri false, care le imită pe cele ale comercianților.

 

Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.

 

Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigurați-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacăt care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va începe cu HTTPS.

 

Este important să dețineți un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

 

Folosiți  carduri de credit atunci când faceți cumpărături online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primiți ceea ce ați comandat, emitentul cardului vă va returna banii.

 

 

 

 

Fiți atenți la plățile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informați-vă cum puteți să încetați serviciul plăților recurente.

 

Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat în mediul online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că acestea au fost achitate.

 

Dacă nu cumpărați un anumit bun sau serviciu și doar vizualizați ofertele nu furnizați datele cardului. În cazul plăților online vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă vi se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introduceți aceste date și părăsiți site-ul.

 

În situația în care primiți mailuri prin care vi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu dați curs acestor solicitări, banca nu vă va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă veți accesa linkul din mail, veți fi direcționat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde vi se va cere să introduceți datele cardului.

 

Nu deschideți atașamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.

 

Dacă cumpărați online, de la alte persoane, evitați să trimiteți banii în avans. Vă recomandăm să utilizați un serviciu cu plata ramburs.

 

Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa/MasterCard Secure Code)

 

Nu trimiteți datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiteți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu dați curs!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*