August 8, 2020

Oferă-te voluntar, schimbă ceva!

Voluntariatul este o activitate opţională care se motivează printr-un simţ civic dezvoltat şi printr-o dorinţă de implicare socială în viața comunității, deschide perspective de educare permanentă, de întrajutorare şi de dezvoltare a unor proiecte importante pentru un mare număr de beneficiari.

Voluntariatul se învață. Se învață încă de la cele mai fragede vârste, mai ales prin puterea exemplului oferită de cei din jur. La școală, rolul de a încuraja voluntariatul revine cadrelor didactice, care au asftel ocazia ca prin exemplul personal să devină modele pentru generații întregi de elevi, iar elevii la rândul lor să devină exemple pentru frații lor mai mici.

Voluntariatul la nivelul comunității în care trăiești și îți desfășori activitatea îți oferă prilejul de a crea relații strânse cu membrii comunității, cu reprezentanții autorităților locale, precum și cu alte instituții sau ONG-uri.

La nivelul Școlii Gimnaziale Ulmi, practicile de voluntariat sunt promovate și încurajate la toate ciclurile de învățământ, prin numeroase campanii de voluntariat. Acestea ne-au dovedit că prin implicarea noastră în comunitate reușim să ne promovăm valorile educaționale și culturale, să încurajăm copiii și tinerii să cunoască și să se implice în mod activ în viața comunității din care provin.

Relațiile  cu membrii comunității sunt consolidate semnificativ prin activitățile de voluntariat, atât la nivelul relațiilor interumane, dar și prin implicarea autorităților locale  ca parteneri activi în campaniile de voluntariat desfășurate de către elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Ulmi.

Includerea Școlii Gimnaziale Ulmi în proiectul Erasmus + KA2 -ACTIVE AND RESPONSIBLE CITIZENSHIP ne-a dat prilejul să facem cunoscute în școlile partenere din Bulgaria, Grecia, Italia și Turcia activitățile și campaniile de voluntariat desfășurate de elevii și profesorii noștri.

Pe parcursul anului școlar 2018-2019, la Școala Gimnazială Ulmi s-au derulat următoarele campanii de voluntariat:

  • Let s Do It România!
  • Colindăm în seara de Ajun
  • Ajută-ți aproapele!
  • Mărțișoare pentru mame și bunici
  • Curtea școlii renaște în fiecare primăvară
  • Urmează-mi exemplul!

Let s Do It România! Este campania de voluntariat care s-a desfășurat la noi în școala,  în fiecare lună septembrie din ultimii zece ani. Ca de obicei, cu mic cu mare am pornit din curtea școlii către diferite zone ale comunității, însoțiți de părinți și frati mai mari și sprijiniți de reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local. Astfle, fiecare dintre elevi a devenit mai responsabil și mai atent la problemele de mediu existente, a învățat să protejeze mediul și să recicleze selectiv deșeurile.

Colindăm în seara de Ajun este modul în care multumim în fiecare an membrilor comunității pentru că ne-au fost alături de-a lungul anului.Elevii școlii noastre însoțiți de cadre didactice și de preoții din localitate pornesc din casă în casă și împărtășesc cu bucurie și speranță nașterea Mântuitorului. Reușim astfel să transmitem colindele învățate din generație în generație, să aducem în fiecare casă caldura și spiritul Crăciunului.

Ajută-ți aproapele! este campania de voluntariat desfășurată în luna februarie, prin care elevii noștri au reușit să se implice în mod activ în problemele comunității. Au fost donate familiilor aflate în dificultate alimente și haine. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara implicarea tuturor părinților, cadrelor didactice și a preotului din localitate. Prin participarea la această acțiune elevii noștri au învățat să dăruiască, să fie  atenți la semenii lor aflați în nevoie: bătrânii bolnavi și săraci, familiile aflate în impas. Bucuria darurilor primite a fost răsplata pentru toate eforturile depuse.

Mărțișoare pentru mame și bunici este campania de voluntariat prin care elevii școlii noastre au încercat să aducă bucuria venirii primăverii în rândul mamelor și bunicilor din întreaga comunitate. Au confecționat mărțișoare pe care le-au dăruit  ca semn al respectului, mulțumirii și aprecierii lor pentru grija și efortul acestora. Rolul femeilor la nivelul comunității este astfel promovat și încurajat înca de la cele mai fragede vârste.

Curtea școlii renaște în fiecare primăvară prin inițiativa comună a cadrelor didactice și a elevilor noștri. Prin puterea exemplului oferit, elevii au învățat să planteze pomi și flori, au învățat să realizeze ronduri de flori. Curtea școlii prinde viață, astfel  renascând în fiecare primăvara.

Urmează-mi exemplul! este o activitate de tradiție la noi în școală, prin încurajarea participării la diferite acțiuni a elevilor mai mici, de către semenii lor mai mari. Trecerea de la grădiniță la școală sau de la ciclul primar la cel gimnazial oferă elevilor noștri prilejul de a le fi sprijin celor mai mici, prin activități comune, desfășurate în fiecare an.

Este în primul rând o activitate în totalitate opţională şi care se motivează probabil printr-un simţ civic dezvoltat şi printr-o dorinţă de implicare socială. Pe lângă posibilitatea de implicare directă în diverse probleme ale comunităţii, voluntariatul mai oferă şansa de perfecţionare, de educare, de calificare şi de descoperire a unor veleităţi ascunse, deschide perspective uriaşe de educare permanentă, de specializare, de întrajutorare şi de dezvoltare a unor proiecte importante pentru un număr mare de beneficiari.

Concluzionând, voluntariatul poate fi considerat un mod de viaţă şi se poate chiar trăi din voluntariat însă nu este neapărat o sursă de venit şi nici un job regulat; este o şcoală în care voluntarul se perfecţionează mereu învăţând şi aprofundând domenii de interes dintre cele mai diverse şi având acces la informaţii, programe şi oameni care-i pot schimba viaţa, dar nu în ultimul rând, voluntariatul înseamnă dăruire.

MURATUREANU CLAUDIA SI SIRBU DANIELA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*