February 25, 2021

Obicei unic în România! Steagul sau Geavrelele de la Morteni – Dâmbovița

În fiecare an, de Bobotează, în comuna Morteni, are loc un obicei unic în spaţiul etnografic românesc şi păstrat cu sfinţenie: Steagul sau Geavrelele.
Tradiţia spune că tinerii necăsătoriţi din fiecare sat al comunei trebuie să împodobească, încă din Ajunul Bobotezei câte o prăjină, căreia i se spune steag.
Acestea sunt confecţionate dintr-un singur lemn şi sunt împodobite cu câte 1000-1500 de batiste cusute de mână. Bucăţile de pânză decorate cu motive populare sunt lucrate de fetele bune de măritat şi sunt adunate din timp, de către stegari. De Bobotează, cetele de flăcăi aduc steagurile în mijlocul comunei, unde vor fi sfinţite de preoţi.
Stegarii îi ridică de trei ori pe braţe pe cei întâlniţi în cale, ca să le meargă bine.
Obiceiul este un prilej de bucurie pentru locuitorii comunei, care se întâlnesc, îşi urează de sănătate şi petrec în cinstea celor care poartă numele lui Ioan Botezătorul, dar este şi un moment al amintirilor frumoase pentru cei trecuţi de prima tinereţe.
Prăjinile sunt despodobite în ziua de 8 ianuarie şi vor fi păstrate de-a lungul anului la biserică, sau la streaşina caselor.
Busuiocul din vârful steagurilor este împărţit şi pus la icoane.

Sursa – Marius Dumitru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*