April 14, 2021

Despre Cultură, despre Eminescu, la Liceul Teoretic Ion Ghica din Răcari – Dâmbovița

15 ianuarie 2020. 170 de ani de la nașterea celei mai strălucitoare stele a poeziei românești. Nu întâmplător, 15 ianuarie este și Ziua culturii. Care alt nume ar fi putut să se ridice la strălucirea celui care a fost Mihai Eminescu, aceasta culme a culturii românești?

Activitatea de astăzi, dedicată acestor două evenimente a fost, poate, cea mai interesantă de până acum. De ce? Pentru că avut o temă, să-i spunem, puțin neobișnuită: „ Mai este Eminescu la modă?”, „ Mai este cultura la modă?” Deși există numeroase voci care consideră ca altele ar trebui să ne fie modele în ziua de azi, prin tot ceea ce au pregătit elevii Liceului Teoretic „ Ion Ghica” Răcari au demonstrat ca valoarea adevărată nu se perimează, iar numele oamenilor de cultură care au jucat un rol important în afirmarea noastră ca popor nu pot fi uitate și nu sunt uitate. O incursiune realizată prin cultura română, de la începutul sec. al XIX-lea până în perioada actuală, a evidențiat faptul că fenomenul cultural prezintă multe forme, iar expunerile elevilor au arătat că știu să discearnă între valoare și nonvaloare, între modelele adevărate și falsele modele.

S-a dovedit astăzi și că elevii încă citesc. Recenziile făcute cărților preferate au demonstrat că înțeleg ceea ce citesc și îi pot determina și pe ceilalți să se aplece către „ cetitul cărților”.
Recitarea unor poezii eminesciene, cântecele pe versurile marelui poet, corespondența dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle transpusă teatral, poezii scrise de elevi despre Eminescu, toate acestea au subliniat că nici Eminescu și nici valorile culturale adevărate nu au ieșit și nu vor ieși niciodată din „modă”.

Tot astăzi, au fost premiați elevii care s-au remarcat prin talentul lor literar în cadrul concursului de proză scurtă „ Și tu poți scrie!”, organizat la nivel național.
Se scrie, se interpretează, se compune,se citește, se recită – toate acestea demonstrează că niciodată cultura nu va muri, că întotdeauna cultura va fi un reper al unei societăți, va fi „o armă care dă unui popor forța de a supraviețui în istorie.” ( Eugen Simion ) și că „ In cultura lumii, locuim eminescian” ( Costel Zagan ).

A consemnat, prof. Aurica Alionte

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*