March 1, 2021

ISU Basarab I Dâmbovița! 74 într-o săptămână! STOP incendiilor de vegetație

Având în vedere că în ultima perioadă se constată o creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie, ISU “Basarab I” Dâmboviţa intervenind numai săptămâna trecută (20-26 ianuarie) la 74 de incendii de vegetație (pentru stingerea unei suprafețe de cca.100 ha), cu 367 pompieri și 77 autospeciale de stingere, atenționăm cetățenii să înceteze a mai da foc vegetației uscate, miriștilor și resturilor vegetale.

După cum se poate constata, aceste intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare foarte mari. Trebuie înţeles faptul că aceste incendii vă pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, cel mai bine este să la prevenim prin respectarea prevederilor legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*