February 26, 2021

Campanie DSP Dâmbovița! Zâmbește cu încredere! Sănătate orală pentru toți!

În luna martie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania „Zâmbește cu încredere. Sănătate orală pentru toți ! ”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți).

Obiectivele campaniei sunt:

Creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia;
Creşterea numărului de persoane care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale;
Formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.
Sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de a exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, discomfort sau boli cranio-faciale complexe.

Ultimul studiu efectuat în România la care au participat 4592 de respondenți efectuat de specialiștii INSP referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că, în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute.

Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 % folosesc doar periuța de dinți, 55,6 % folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară. Un procent relativ mare, 48,7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 % folosesc scobitori.

În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15,9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog.

Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: Doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice, iar 20,1 % dintre participanți la studiu fumează.

Mesajele campaniei de anul acesta sunt:

Periați-vă şi curăţați-vă zilnic:
dinții, limba, planşeul bucal, interiorul obrajilor, partea interioară a buzelor
Pentru efectuarea igienei orale utilizați:
periuţa de dinţi, pasta de dinţi cu fluor, aţa dentară, apă de gură, dușul bucal
Folosirea gumei de mestecat nu vă asigură o bună igienă orală.
Spălați-vă pe dinți de cel puțin doua ori pe zi în primele 10 minute, după ce terminaţi de mâncat.
Efectuați periajul dinților timp de minimum 2 minute.
Schimbați periuța de dinți în fiecare lună. Periuța electrică de dinți curăță mai eficient dinți.
Mergeți la medicul stomatolog pentru control la 6 luni.
Nu consumați frecvent dulciuri.
Nu fumați, deoarece fumatul poate produce boli ale dinților și gingiilor.
Evitați abuzul de alcool.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*