January 19, 2021

România și celelalte țări UE solicită flexibilitate pentru a finanța sistemul medical și economia

Reuniunea între reprezentanții tuturor Statelor Membre și ai Comisiei Europene (CE) cu privire la noua Inițiativă promovată de CE pentru combaterea pandemiei COVID-19 la nivel european (Inițiativa de Investiții pentru combaterea Coronavirusului – CRII) a fost organizată, astăzi, în sistem videoconferință, de către Președinția Croației la Consiliul Uniunii Europene. Din partea Ministerului Fondurilor Europene au participat Dna. Carmen Moraru și Dl. Adrian Mariciuc, secretari de stat.

Multe dintre statele UE se confruntă în această perioade cu situații nemaiîntâlnite, înregistrând pierderi de vieți, precum și pierderi economice din cauza răspândirii pandemiei COVID-19 și efectele acesteia în majoritatea sectoarelor economice. Inițiativa prevede măsuri specifice menite să mobilizeze investiții în sistemele de sănătate ale Statelor Membre și în alte sectoare ale economiilor acestora ca răspuns la pandemia de COVID-19. Printre măsuri se numără modificarea mecanismului de decontare a prefinanțărilor astfel încât Statele Membre să justifice avansurile încasate la finalul perioadei de implementare a proiectelor, posibilitatea efectuării de realocări în cadrul Programelor Operaționale în limita a 8% din alocarea totală fără aprobarea Comisiei, precum și flexibilizarea finanțărilor acordate pentru sprijinirea sistemului medical.

România a salutat propunerea Comisiei Europene și a subliniat că este necesară o flexibilitate sporită și soluții adaptate pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor în creștere din domeniul sănătății și pentru combaterea efectelor economice în condițiile răspândirii progresive a pandemiei. De altfel, acestea au fost și solicitările celorlalte State Membre.

România intenționează să finanțeze următoarele măsuri din fondurile europene:

✔ Sprijin pentru persoanele care se află în șomaj tehnic, inclusiv subvenții;

✔ Sprijin pentru persoanele angajate în cadrul întreprinderilor a căror activitate este afectată, inclusiv subvenții;

✔ Sprijin pentru programe și servicii esențiale de sănătate;

✔ Servicii de sănătate care vizează acest tip de patologie epidemică, inclusiv cheltuieli pentru angajarea temporară a personalului medical;

✔ Achiziționarea de dispozitive exclusiv medicale (respiratoare) și materiale de protecție (măști, costume de protecție);

✔ Echipamente de urgență pentru sănătate, instalații de testare și tratament.

Alte măsuri pot fi finanțate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, care vizează combaterea riscurilor severe pentru sănătatea publică și reducerea impactului acestora asupra sănătății publice.

La finalul videoconferinței, Dna. Carmen Moraru a transmis un mesaj de solidaritate și a făcut apel la valorile europene. „Trebuie să dăm dovadă de unitate și responsabilitate în această perioadă. Deopotrivă avem datoria să găsim soluții cât mai eficiente pentru a combate riscul de răspândire a coronavirusului”, a afirmat oficialul MFE.

Direcția de Comunicare

Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 1 – 1B, Victoria Office

Intrarea str. Menuetului, nr. 7

Sector 1, București

Acasă

https://www.facebook.com/MinisterulFondurilorEuropene/

https://www.instagram.com/mfe.gov.ro/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*