May 14, 2021

Deputatul PSD, Claudia Gilia! Învățământul românesc, în pragul colapsului!

Actualul ministru al Educației și Cercetării din România duce educația din sfera unei politici publice pentru viitor, în sfera unei politici de cartier, unde totul este la întâmplare, unde nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine și unde viitorul nu este, aproape, niciodată fericit.

Sunt cele mai tragice momente pe care le trăiește învățământul românesc, în vremuri de o dificultate sporită pentru toți românii.

Tocmai din cauza caracterului special al acestor vremuri, este inadmisibil ca educația, cea care asigură resursa umană pentru viitorul țării, să fie pe mână unor persoane incapabile să gestioneze un asemenea domeniu.

Astăzi, începe examenul de Bacalaureatul și le doresc tuturor elevilor să aibă norocul ca acest examen să fie scutit de gafele repetate cu care s-a confruntat educația românească în ultimele luni.

Tocmai ce s-a încheiat Evaluarea Națională. Am auzit foarte multe păreri despre examen, dar am reținut-o pe cea a secretarului de stat în Ministerul Educației, care spune că un elev care a învățat constant la școală poate promova cu nota 5, poate 6. Practic, de pe scaunele ministerului aflăm că școala românească nu are ambiția pe care o au elevii, aceea de a lua note și calificative cât mai mari.

De pe scaunele ministerului, ocupate de oameni reci și cinici, școala românească se mulțumește cu notă de trecere, 5.

Dar elevii, părinții, profesorii? Ei nu contează? Am simțit că pledoaria pentru 5-ul salvator este de fapt o pledoarie pentru învățământul particular.

Dacă astăzi ministerul spune că elevii nu pot obține performanță decât cu pregătire în afara școlii, mâine ne așteptăm să spună că cei care vor să învețe mai mult să se pregătească în instituții de învățământ particulare. Să fie vorba oare de o privatizare mascată a educației, pe repede înainte, care va genera o ruptură adâncă în societatea românească pentru generațiile viitoare?

O ruptură care îi va afecta pe copii și părinți, împărțiți între cei care își permit educație pe bani mulți și cei care nu își permit, dar și între cadrele didactice, în condițiile în care Constituția României garantează accesul gratuit la educație. După responsabilii ministerului este în regulă ca elevii să nu aibă șanse egale la educație.

Cum, de altfel, nici în acest moment, elevilor nu li se oferă șanse egale în condițiile învățământului la distanță. Copii care nu au avut tabletă sau computer și nici internet au rămas în afara sistemului. Nici până la acest moment nu au fost cumpărate dispozitive pentru ca toți cei înscriși la școală să poată învăța de acasă, în eventualitatea unei situații de criză. Vă reamintesc că în noiembrie anul trecut, ministrul Anisie spunea că “Nu am ce să fac cu banii, dacă se alocă 6% din PIB Educației„.

Dacă doamna ministru ar fi militat mai mult pentru creșterea bugetului educației sunt sigură că ar fi putut cumpăra dispozitive pe care să le utilizeze elevii și profesorii, în așa fel încât dreptul la educație să le fie respectat tuturor copiilor.

PSD inițiat mai multe propuneri legislative prin care să venim în sprijinul copiilor și cadrelor didactice, în vederea dotării cu echipamente electronice. Una dintre propunerile legislative prevede completarea articolelor 70 şi 94 din Legea educaţiei naţionale. Se instituie în legislaţie obligativitatea ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să asigure elevilor care îndeplinesc condiţiile pentru a primi bursă socială şi cadrelor didactice dispozitive conectate la Internet care pot fi utilizate şi de acasă. O altă inițiativă vizează modificarea Legii nr. 269 din 16 iunie 2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare pentru familiile cu elevi şi/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, (ajutorul financiar să fie majorat la 200 la 300 de euro pentru achiziționarea unui computer).

Despre bâlbele, inconsecvența, neprofesionalismul care guvernează Ministerul Educației am tot reliefat. Vă mai dau un exemplu, examenul de titularizare din acest an a fost o imensă bătaie de jos la adresa cadrelor didactice. Concursul a fost anulat în ziua depunerii dosarelor, fără să existe un calendar clar pentru reprogramarea sa. Ministrul a dat vina pe starea de alertă, dar eu cred că la minister este o adevărat stare de urgență izvorâtă din faptul că actualii responsabili nu sunt în stare de nimic.

Am văzut propunerile pentru reluarea cursurilor din toamnă. Acest sistem hibrid de care se vorbește, în care jumătate din elevi învață în clasă iar jumătate acasă, on line, este, în opinia mea, imposibil de pus în practică în avantajul elevului. Nu o spun eu, o spun toți profesorii cu care am stat de vorbă. Cum vom se vor desfășura în concret orele? Care sunt regulile de predare? Vor fi instruite cadrele didactice pentru acest mod de derulare a procesului de educație? Cum va fi gestionată o materie, și așa stufoasă, într-un interval de doar 30 de minute? Sunt doar câteva din întrebările care îi frământă pe părinți și pe cadrele didactice.

În timp ce România vrea să ia niște măsuri care nu au nici o legătură cu realitatea, state precum UK, Germania sau Franța, în care situația epidemiologică a fost mai grea decât la noi, au anunțat că redeschid școlile complet, în forma anterioară pandemiei.

Mai sunt două luni până la reluarea cursurilor, iar în sistemul de învățământ românesc este o uriașă gaura neagră care pare să înghită în necunoscut absolut tot. Nici elevii, nici profesorii și nici părinții nu știu ce îi așteaptă.

Realitatea faptelor arată că ”România educată” a Președintelui Johannis este pe mână unui Minister al Educației și Cercetării în stare de nimic!

Iar acest lucru ne va afecta pe termen lung, cu impact nebănuit asupra viitorului generațiilor următoare!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*