September 25, 2020

Liderul PMP, David Șăulean! Partidele sunt niște mașinării electorale!

Dincolo de acuzele întemeiate sau mai puțin întemeiate asupra faptelor oamenilor de partid, trebuie să reținem că partidele rămân actori principali ai oricărei democrații sănatoase și singurele instrumente legitime pentru a guverna. Partidele nu sunt altceva decât niște mașinării electorale care structurează competiția politică și carierele politice, dar și încadrarea vieții parlamentare.

Rolul partidelor este de a aduna oameni diverși (cu opinii, strategii și viziuni diferite) și de a le da o structura unitară pentru a fi niște relee, dinspre societate spre actul guvernării. Prin urmare, partidele au o funcție de organizare a societății, fără ca ele să fie singurele canale de expresie, desigur. De aici și importanța programelor lor politice și a doctrinelor lor.

Partidele au o dublă funcție – de a reprezenta și de a guverna – ce comportă lipsuri, ca orice altă structură, și poate produce nemulțumiri. Însă, la momentul actual, este dovedit ca fiind instrumentul democratic cel mai eficient și cel mai bun. Încercările de guvernare directă ale cetățenilor, prin fel de fel de experți sau lideri ce pretind a se identifica cu nevoile reale ale poporului s-au dovedit, în istorie, a fi mult mai periculoase și mult mai abuzive. Guvernarea prin partide politice rămâne instrumentul cel mai puțin riscant într-o democrație sănătoasă.

Asta nu înseamnă că acest instrument nu poate fi îmbunătățit. De asemenea, asta nu înseamnă că trebuie să înceteze procesul de căutare și de perfecționare. Reformarea partidelor trebuie să rămână o temă majoră în ochii oricărui cetățean devotat. Însă, până ce soluții mai bune nu vor apărea, partidele politice trebuiesc păstrate și valorificate la potențialul maxim.

Demersul meu urmărește să sublinieze naivitatea celor care aruncă cu noroi în partidele politice. Aceste atitudini ce se hrănesc din denunțarea partidelor politice, nu pot fi decât extremiste și populiste, venite din partea unor independenți naivi sau lupi singuratici ce nu fac altceva decât să lovească direct în democrație.

David Șăulean – Președinte PMP Târgoviște

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*