June 19, 2021

DSVSA Dâmbovița! Examen trichineloscopic pentru toți porcii sacrificați!

În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița recomandă cetățenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toți porcii sacrificați pentru consumul propriu.

Examenul trichineloscopic se efectuează la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din județul Dâmbovița, conform tabelului:

Nr. Crt. C.S.V.S.A.O. Medic veterinar/telefon Program de lucru
1 Targoviște – Pavcom Dr. Mihai Florin
0763666693

L – S:
8:30-18:00

D:

8:30-14:00

Dr. Chisălau Dan
0735333753

2 Pucioasa – Piața Dr. Patraulea Emilia
0735333724

L – S:
8:30-18:00

D

8:30-14:00

3 Titu
Str. I.C. Visarion, bl. 9, ap. 1, parter

Dr. Pop Silvia
0735333735

Dr. Iordache Sonel

0735333742

L – S:
8:30-18:00

D:

8:30-14:00

Pentru localitățile rurale din județ, examenul trichineloscopic se va efectua la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din comune, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor, în gospodărie, va fi utilizată numai pentru consum propriu, fiind interzisă comercializarea.

Tariful perceput pentru examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc este de 20 lei, penru examenele efectuate la sediul CSVSAO.

Proba care se prezintă pentru a fi analizată trebuie să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g), din zonele cu musculatură striată (pilierii diafragmatici, musculatură intercostală, diafragma, baza limbii).

Proprietarul animalului sacrificat este obligat să predea mărcile auriculare (crotaliile) medicului veterinar oficial unde execută examenul trichineloscopic.

Conform prevederilor Directivei Comisiei 60/2002 cu modificările și completările ulterioare, este interzis transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne, destinate consumului propriu, provenite din gospodăriile populației situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.

Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie porcine au obligația de a anunța medicului veterinar orice modificare de comportament al animalelor ce urmează să fie sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.

Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziționează carne și produse din carne, să o facă numai din unități autorizate/înregsitrate sanitar veterinar și să evite cumpărarea de la persoane necunoscute, care nu pot dovedi provenineța cărnii și a produselor din carne.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, cât și după, DSVSA Dâmbovița organizează acțiuni de control în toate unitățile de producție, depozitare și comercializare produse de origine animală și nonanimală, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare de funcționare, a trasabilității, a calității produselor comercializate impuse de legislația privind siguranța alimentelor în vigoare, precum și controale în trafic împreună cu reprezentanții IPJ Dâmbovița.

Sărbători fericite !

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*