September 19, 2021

In atenția Primarului din Iași, Mihai Chirică! Târgoviște – Fosta Capitală a Țării Românești!

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirică, i-a jignit grav pe târgovișteni după rezultatele dezastruoase înregistrate de echipa Politehnica Iași în ultimele partide din Liga 1, 1-1 cu Chindia Târgoviște, 0-4 cu FC Voluntari și 1-2 cu UTA Arad.

Mihai Chirică a dat de înțeles că Târgoviștea ar fi o comună care ar gravita în jurul unor orașe sau capitale, uitând sau, mai grav, nestiind, că Târgoviștea a fost Capitala Țării Românești.

“Le arat că și eu știu să iau bătaie de la Voluntari, de la Chindia, tot felul de astea… de echipe, că mă uit pe hartă și mă doare capul și spun că eram binișor la geografie, dar nu pare nicio capitală, nicio regiune sau oraș mare. Sunt niște comune care gravitează în jurul unor capitale și orașe mai mari și, totuși, când îi prind pe moldovenii ăștia vrednici, îi ard de le sare apa în cap“, a mărturisit Mihai Chirică la un post național de televiziune. Mihai Chirică zice că era bunicel la geografie, dar e praf și pulbere la istorie și, pentru știință domniei sale, îi spunem noi care este istoria Târgoviștei.

Târgoviște este municipiul de reședință al județului Dâmbovița, Muntenia, România. Reprezintă principalul centru economic, cultural, politic și administrativ al județului Dâmbovița. Împreună cu acesta face parte din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia. Este situat în partea central sudică a României și este străbătut de paralela 44°55’27″N și meridianul 25°27’24″E, fiind poziționat la trecerea dintre Câmpia Română și dealurile Subcarpaților ce continuă spre Munții Bucegi.

Târgoviște se află la o distanță de 80 km de București, capitala României.

În 2011 avea o populație de 79.610 locuitori[2] și era 27-lea oraș al României după numărul de locuitori.

Reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, orașul a deținut vreme de circa trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al regiunii, Târgoviște fiind cetatea de scaun a Țării Românești.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*